WBSO subsidie

WBSO subsidie – Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

WBSO subsidie

Voor wie?
Nederlandse bedrijven

Ontwikkelingsfase (TRL)
1-5

Budget 2025
1.582 miljard

Subsidie aanvragen
Doorlopend aanvragen, max 4 keer per jaar

De WBSO-subsidie staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en is de belangrijkste fiscale regeling voor innovatieve bedrijven in Nederland. Het doel van deze subsidie is om innovatie bij bedrijven te stimuleren door de kosten en risico’s van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten te verlagen.

Doelgroep WBSO subsidie

De WBSO subsidie is er voor Nederlandse bedrijven. Starters, zzp’ers, mkb-ers en grootbedrijven die in Nederland zijn gevestigd en speur- en ontwikkelingswerk (S&O) verrichten.

Om in aanmerking te komen voor WBSO, dient de ontwikkeling technisch nieuw te zijn voor jouw onderneming en in eigen huis ontwikkeld te worden. Daarnaast dien je als starter of zelfstandige dien je minimaal 500 uur per jaar aan onderzoek en ontwikkeling besteden.

Meer weten over de WBSO? Neem contact op

Hoeveel voordeel kan ik krijgen?

WBSO is formeel geen subsidie, maar een fiscaal voordeel. Het financiële voordeel van de WBSO verloopt via twee schijven. De eerste schijf hanteert een percentage van 36%. Hiermee kunnen ondernemers tot € 380.000 aan S&O- (loon)kosten aftrekken van de loonbelasting. Voor starters geldt hier zelfs een percentage van 50%. Bedragen de S&O- (loon)kosten meer dan € 380.000 dan geldt de tweede schijf met een percentage van 16%.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

  • Een ontwikkelproject dat voor de WBSO in aanmerking komt, kenmerkt zich door een concreet technisch probleem dat moet worden opgelost. De beoogde oplossingsrichting bestaat uit het zelf ontwikkelen van nieuwe principes, methodes of technieken en/of het zelf verder ontwikkelen van bestaande technieken;
  • De aanvrager moet een ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting in Nederland;
  • Projectadministratie:
    • Urenadministratie: De aanvrager moet een urenadministratie bijhouden waaruit blijkt hoeveel tijd er aan het S&O-werk is besteed.
    • Overige administratie: Naast de urenadministratie moet er ook een administratie worden bijgehouden van de overige kosten en uitgaven die voor de WBSO in aanmerking komen.

Openstelling

WBSO kan het hele jaar aangevraagd worden. De einddatum is altijd 31 december. Je mag na indiening van een aanvraag per kalenderjaar 3 keer een update indienen. Tijdens een update kunnen extra projecten, uren of kosten & uitgaven aan de aanvraag worden toegevoegd.

Een projectduur moet minimaal drie maanden zijn, wat betekent dat je uiterlijk op 30 september een aanvraag moet indienen om subsidie te ontvangen voor S&O-uren in datzelfde jaar.

Meer weten?

Twijfel je of deze regeling aansluit bij jouw project? Neem dan eens contact met ons op om te sparren over de mogelijkheden. Vaak is deze subsidie ook te combineren met andere regelingen. Het ontwikkelen van een slimme subsidiestrategie is onze specialiteit.

Venntiv heeft veel ervaring. Onze specialisten kennen de sector als hun broekzak en weten naadloos je project te koppelen aan de juiste regeling.

Neem contact op

Onze opdrachtgevers

WBSO subsidie 1
WBSO subsidie 3
WBSO subsidie 5
WBSO subsidie 7
WBSO subsidie 9
WBSO subsidie 11

Wil je meer weten over deze subsidie?

Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.

    WBSO subsidie 13
    Gitte Vleeshouwers
    Consultant ICT en Duurzame voedselproductie