EIA 2024 - Wijzigingen Energielijst

EIA subsidie – Energie-investeringsaftrek

EIA 2024 - Wijzigingen Energielijst

Voor wie?
Ondernemers die willen investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame technieken

Ontwikkelingsfase (TRL)
9

Budget 2024
259 miljoen

De EIA (Energie-investeringsaftrek) is een fiscale regeling die Nederlandse ondernemers ondersteunt bij het investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame technieken. Hierdoor kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energieopwekking. In 2024 wordt in totaal € 259 miljoen beschikbaar gesteld.

Doelgroep EIA subsidie

De Energie-investeringsaftrek is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in energiebesparende maatregelen. Bij een investering in een bedrijfsmiddel dat gebruikmaakt van duurzame energie, CO2-uitstoot vermindert of energiezuinig is, kun je een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Waarvoor kan ik EIA subsidie aanvragen?

Je kunt de EIA aanvragen voor een breed scala aan energiebesparende technieken en duurzame energiebronnen. Investeringen die in aanmerking komen voor de EIA zijn te vinden op de Energielijst en worden ieder jaar herzien door de overheid. Voorbeelden van investeringen die in aanmerking kunnen komen zijn bijvoorbeeld zonnepanelen, LED-verlichting, warmtepompen, isolatie, energiezuinige apparatuur en machines, en nog veel meer.

De Energielijst is onderverdeeld in 7 categorieën, namelijk:

 • Bedrijfsgebouwen
 • Processen
 • Transportmiddelen
 • Duurzame energie
 • Energie balancering
 • Energietransitie
 • Energie- en maatwerkadvies

Investeer je in energiebesparende bedrijfsmiddelen of technieken die binnen deze categorieën vallen? Dan komen jouw investeringen waarschijnlijk in aanmerking voor de EIA. Is dat niet het geval, maar investeer je wel in milieuvriendelijke apparatuur? Dan bestaan er wellicht mogelijkheden binnen de MIA\Vamil-regeling.

Meer weten over de EIA? Neem contact op

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

De EIA is formeel geen subsidie, maar een fiscaal voordeel. Het bedrag dat bedrijven kunnen aftrekken van de fiscale winst is afhankelijk van het investeringsbedrag en het percentage van de EIA subsidie dat op de investering van toepassing is. Het exacte bedrag verschilt per investering en kan oplopen tot 40% van het investeringsbedrag.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor de EIA subsidie, dien je te voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder:

 • De aanvrager is een onderneming, stichting of organisatie die inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting afdraagt;
 • Het aangeschafte product is nieuw en niet eerder gebruikt;
 • De aanschaf is niet ouder dan 3 maanden;
 • De investering moet minimaal € 2.500 per melding beslaan;
 • Het product dat op de factuur is aangegeven, staat op de meest recente Energielijst;
 • De installatie vindt plaats door een gecertificeerde installateur.

Openstelling en aanvragen

Een EIA aanvraag is het gehele jaar doorlopend aan te vragen. Belangrijk is dat het bedrijfsmiddel binnen 3 maanden na het tekenen van de koopovereenkomst (opdracht tot levering) wordt aangemeld.

Meer weten?

Twijfel je of deze regeling aansluit bij jouw project? Neem dan eens contact met ons op om te sparren over de mogelijkheden. Vaak is deze subsidie ook te combineren met andere regelingen. Het ontwikkelen van een slimme subsidiestrategie is onze specialiteit.

Venntiv heeft veel ervaring in de duurzame energie. Onze specialisten kennen de sector als hun broekzak en weten naadloos je project te koppelen aan de juiste regeling.

Neem contact op

Onze opdrachtgevers

EIA subsidie 1
EIA subsidie 3
EIA subsidie 5
EIA subsidie 7
EIA subsidie 9
EIA subsidie 11

Wil je meer weten over deze subsidie?

Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.

  EIA subsidie 13
  Ronald Poppens
  Consultant circulaire economie