Ontdek de voordelen van de MIA\Vamil-regeling voor duurzame bedrijven

MIA Vamil

Voor wie?
Belastingplichtige bedrijven

Ontwikkelingsfase (TRL)
9

Budget 2023
MIA € 192 miljoen
Vamil € 25 miljoen

Subsidie aanvragen
Doorlopend

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om kosten te besparen en je bedrijf te laten groeien. Als je ook nog eens duurzame technologieën wilt integreren, kan dat lastig zijn. Gelukkig heeft Nederland verschillende fiscale regelingen om dit aantrekkelijker te maken, zoals de MIA\Vamil-regeling.

Doelgroep van de regeling

Deze regeling is bedoeld voor ondernemers in Nederland die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Dit stimuleert investeringen in duurzame technologieën en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

Wat is de MIA\Vamil-regeling?

De MIA\Vamil-regeling (Milieu-investeringsaftrek\Vervroegde afschrijving milieu-investeringen) bestaat uit twee aftrekposten die ondernemers kunnen gebruiken bij investeringen in milieuvriendelijke technieken en systemen. Met de MIA is een deel van de investeringskosten aftrekbaar van de fiscale winst, terwijl de Vamil toestaat om de afschrijving over meerdere jaren te spreiden. Hierdoor kun je tot 36% van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst en een investering willekeurig afschrijven over maximaal vijf jaar.

Welke investeringen komen in aanmerking voor MIA?

De MIA subsidie kan worden gebruikt bij investeringen in milieuvriendelijke technieken. Bekijk de mogelijkheden van de Milieulijst 2023 per hoofdstuk:

 • Thema-overstijgende milieu-innovatie
 • Circulaire economie
 • Mobiliteit
 • Voedselvoorziening en landbouw
 • Klimaat en lucht
 • Ruimtegebruik
 • Bebouwde omgeving
Meer weten over de MIA/Vamil? Neem contact op

Hoe werkt de MIA\Vamil-regeling?

Om te profiteren van de MIA\Vamil-regeling kun je binnen drie maanden na levering van het product of dienst een aanvraag indienen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het is belangrijk om aan te tonen dat de investering milieuvriendelijk is. Verschillende lijsten worden beschikbaar gesteld door de overheid waarop de betreffende technieken en systemen staan vermeld. Let op: iedere aanvraag wordt individueel getoetst door RVO om te bepalen of de investering voldoet aan de gestelde eisen en criteria.

Waarom zou je gebruik maken van de regeling?

Het gebruik van MIA\Vamil kan kosten besparen op investeringen in duurzame technologieën en systemen. Hiermee draag je bij aan een beter milieu en een schoner leefomgeving. Door het stimuleren van duurzame investeringen draagt de overheid immers bij aan het verduurzamen van onze samenleving.

Openstelling en aanvragen

Aanvragen kunnen het gehele jaar worden ingediend.

Meer weten?

Neem gerust contact op met Venntiv als je twijfelt of deze regeling aansluit bij jouw project of als je hulp nodig hebt bij het ontwikkelen van een slimme subsidiestrategie.

Venntiv heeft veel ervaring in verschillende sectoren, bekijk al onze expertises. Onze specialisten kennen de sector als hun broekzak en weten naadloos je project te koppelen aan de juiste regeling.

Neem contact op

Onze opdrachtgevers

MIAVamil 1
MIAVamil 3
MIAVamil 5
MIAVamil 7
MIAVamil 9
MIAVamil 11

Wil je meer weten over deze subsidie?

Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.

  MIAVamil 13
  Sjanne Wolterink
  Consultant duurzame energie