Belangrijkste wijzigingen in de EIA en Energielijst 2023

Wil jij jouw techniek terugzien op de Energie en/of Milieulijst 2022?

Belangrijkste wijzigingen in de EIA en Energielijst 2023

Elk jaar pas de RVO de Energielijst en de Milieulijst aan op basis van marktinnovaties, technische ontwikkelingen en updates van de normen en keurmerken. Wil jij jouw bedrijfsmiddel laten opnemen in de Energie of Milieulijst van 2022?

Een fiscaal voordeel halen door uw bedrijfsmiddel te laten opnemen in de Energielijst of Milieulijst? Je kunt nog tot 1 september 2019, een voorstel indienen om de lijsten aan te vullen of te wijzigen

Energielijst

De Energielijst wordt gebruikt voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bedrijven kunnen via de EIA fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Ze mogen 45,5% van de kosten van de energie-investering in mindering brengen op de fiscale winst. Alle investeringen waarvoor je de EIA kunt aanvragen, staan op deze lijst.

Ondernemers die een energiebesparende product of duurzame energietechniek op de Energielijst 2022 willen hebben, hebben tot 1 september 2021 de tijd om een voorstel hiervoor in te dienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Een voorstel wordt getoetst op een aantal criteria. Opname op de Energielijst is niet bedoeld voor technieken die zich al zonder EIA-ondersteuning in korte tijd terugverdienen. Ook moet de techniek voldoende energievoordeel opleveren en aansluiten bij het huidige energiebeleid. Technieken voor de overgang naar schonere energie krijgen nadrukkelijk de aandacht binnen dit beleid.

Milieulijst

Voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) wordt de Milieulijst gebruikt. Bedrijven kunnen dankzij de MIA en Vamil belastingvoordeel halen bij investeringen in milieuvriendelijke technieken. Zij mogen tot 36% van de kosten van de milieu-investering in mindering brengen op de fiscale winst. Met de Vamil kunnen bedrijven 75% van een investering op een willekeurig moment afschrijven. Door sneller afschrijven vermindert de fiscale winst en betalen bedrijven minder belasting in dat jaar. Dit levert voordeel op. Op de Milieulijst staan alle innovatieve en milieuvriendelijke investeringen waarin ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren.

Ondernemers die een bedrijfsmiddel op de Milieulijst 2022 willen hebben, hebben tot uiterlijk 15 augustus 2021 de tijd om een voorstel hiervoor in te dienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer weten? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 055 843 48 15 of mail naar info@venntiv.com.

Vragen? Neem contact op

Onze opdrachtgevers

Wil jij jouw techniek terugzien op de Energie en/of Milieulijst 2022? 1
Wil jij jouw techniek terugzien op de Energie en/of Milieulijst 2022? 3
Wil jij jouw techniek terugzien op de Energie en/of Milieulijst 2022? 5
Wil jij jouw techniek terugzien op de Energie en/of Milieulijst 2022? 7
Wil jij jouw techniek terugzien op de Energie en/of Milieulijst 2022? 9
Wil jij jouw techniek terugzien op de Energie en/of Milieulijst 2022? 11

Wil je meer weten over dit artikel?

Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.