Week van de Circulaire Economie

Week van de Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. Het is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en WaterstaatMVO NederlandHet Groene Brein, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Veel activiteiten voor ondernemers in week van de Circulaire Economie

Samen met het Versnellingshuis, regionale ondernemersorganisaties en overheden organiseren VNO-NCW en MKB-Nederland komende week (7 t/m 11 februari) diverse activiteiten voor ondernemers in het kader van de Circulaire Economie (CE).Venntiv is actief participant en ondersteuner van deze events.

258 events

Vanuit het Versnellingshuis -en dankzij talloze (regionale) partners- worden maar liefst 258 evenementen in de week van de CE georganiseerd door het hele land. Zo zal Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW spreken over de kansen van CE tijdens de grote Nationale Conferentie Circulaire Economie 2022. Hoe je een hele keten circulair maakt hoor je bijvoorbeeld in één van de vele deelsessies voor ondernemers (‘Geen longshot! Maar een Moonshot’). Middels diverse workshops en events kan je in de week van de CE niet alleen partners vinden, maar ook leren hoe jij je bedrijfsprocessen circulair kan maken en welke voordelen er zijn.

Circulaire Innovatie Top 20

De regionale verenigingen van VNO-NCW in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Brabant en Limburg organiseren verder in de week van de CE de Circulaire Innovatie Top 20. Een regionale circulaire challenge waar bedrijven/instellingen hun innovaties in de spotlights zetten. De 20e beste inzendingen vormen samen dé top 20. Op de prijswinnaar ligt een prijs van 3.000 euro te wachten. Daarnaast kunnen bedrijven die meedoen gekoppeld worden aan partners die hen verder helpen met hun innovaties of uitdagingen waar zij tegenaan lopen bij de verdere uitrol. In de week van de CE zijn er in de verschillende regio’s live shows waar de regionale winnaars bekend worden gemaakt.

Vragen? Neem contact op

Werkbezoeken

De voorzitters van VNO-NCW en MKB-Nederland leggen beiden in de week van de CE ook regionale werkbezoeken af aan bedrijven die al druk bezig zijn met CE. Zo bezoekt Jacco Vonhof dinsdag 8 februari Rodenburg Biopolymers in Oosterhout. Het familiebedrijf maakt bioplastics uit onder andere aardappelzetmeel en heeft ambitieuze plannen voor verdere uitbreiding. Ingrid Thijssen bezoekt op vrijdag 11 februari papierfabriek DJP De Hoop in Eerbeek die zeer actief is met CE en hergebruik van o.a. water. Papiervezels worden voor 90% hergebruikt en in Eerbeek – de ‘paper village’ van Europa staan diverse nieuwe vergaande circulaire projecten op stapel.

Groene Groeiers netwerk VNO-NCW en het Versnellingshuis

VNO-NCW en MKB-Nederland in 2019 samen met het Ministerie van IenWHet Groene Brein en MVO Nederland het Versnellingshuis CE opgezet. Het Versnellingshuis biedt ondernemers niet alleen kennis en inspiratie, maar helpt met concrete problemen waar ze tegenaan lopen bij de overgang naar CE en sectorbrede transities waar veel bij komt kijken.

VNO-NCW en MKB-Nederland leveren een bijdrage aan het stimuleren van circulaire businesscases door jaarlijks minimaal 5 zogenaamde doorbraakprojecten aan te dragen voor het Versnellingshuis. Doorbraakprojecten zijn bedoeld om ondernemers samen in een keten de handen ineen te laten slaan zodat zij gemeenschappelijk en met steun van het Versnellingshuis een hardnekkige circulaire barrière kunnen doorbreken. Voorbeelden hiervan zijn projecten op het gebied van chemische recycling van kunststoffen, circulaire vloerbedekking en circulaire windmolenparken.

Met het ondernemersnetwerk Groene Groeiers participeren VNO-NCW en MKB-Nederland ook in het Versnellingshuis. Vanuit dit actieve bedrijvennetwerk wordt o.a. gewerkt aan concrete projecten binnen scale ups, familiebedrijven en multinationals. Van een volledig circulair distributiecentrum tot het benutten van reststromen van voedsel tot duurzame bedrijventerreinen en duurzame woningbouw. Via het netwerk worden ondernemers aan elkaar gekoppeld voor bijvoorbeeld slimme benutting van reststromen of nauwe samenwerking binnen ketens. Zo is de uitdaging van de één weer de grondstof voor een ander in de keten.

Onze opdrachtgevers

Week van de Circulaire Economie 2
Week van de Circulaire Economie 4
Week van de Circulaire Economie 6
Week van de Circulaire Economie 8
Week van de Circulaire Economie 10
Week van de Circulaire Economie 12

Wil je meer weten over dit artikel?

Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.

    Week van de Circulaire Economie 14
    Sjanne Wolterink
    Consultant duurzame energie