WBSO 2021 – eHerkenning en ketenmachtiging verplicht

WBSO 2021 - eHerkenning en ketenmachtiging verplicht

Onlangs heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bekend gemaakt dat aanvragen vanaf het tweede kwartaal in 2021 alleen nog maar ingediend kunnen worden op hun nieuwe aanvraagportaal. Om toegang te krijgen tot dat aanvraagportaal is een eHerkenningsmiddel niveau 3 vereist én een ketenmachtiging indien een intermediair de aanvraag indient.

De ketenmachtiging: wat en waarom?

Overheidszaken voor burgers en bedrijven worden steeds vaker digitaal geregeld. Voor ondernemers die subsidieaanvragen aan een intermediair uitbesteden is het vanaf 2021 verplicht een ketenmachtiging af te geven. Dat komt door de Wet digitale overheid die volgend jaar van kracht gaat. Deze wijziging geldt voor alle organisaties waarvoor Venntiv als subsidieadviseur aanvragen indient bij overheidsinstanties. Met een ketenmachtiging geef je als bedrijf een andere organisatie (in dit geval Venntiv als intermediair) het recht om namens jullie organisatie rechtshandelingen uit te voeren bij overheidsinstanties. De digitale ketenmachtiging vervangt de papieren volmacht: deze is namelijk vanaf het in werking treden van de Wet digitale overheid niet meer geldig.

eHerkenning

Vanwege nieuwe wetgeving (wet Digitale Overheid) adviseren wij om vanaf 1 januari 2021 eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau eH3 te gebruiken. Met eH3 is de beveiliging van het aanvraagportaal op het vereiste niveau en wordt een veilige en betrouwbare toegang gegeven tot alle diensten.

Tot 1 juli 2021 geldt een overgangstermijn. Gedurende deze periode kan nog worden ingelogd met met de huidige niveaus. Dit betekent dat u tot 1 juli 2021 aanvragen kunt indienen met eH2+. Vanaf 1 juli 2021 kan uitsluitend ingelogd worden met eH3.

Venntiv regelt jullie ketenmachtiging

Dient Venntiv jullie subsidieaanvraag in? Dan benaderen wij jullie ruim op tijd om de ketenmachtiging in orde te maken, dit zullen wij, gezien het grote klantenbestand, stapsgewijs doen in december of in het begin van het nieuwe jaar. Hiervoor is het van belang dat jullie aangesloten zijn bij een – door de overheid gecertificeerde – leverancier en hierbij gebruik maken van eHerkenning niveau 3.

Meer informatie?

Heb je nog vragen over eHerkenning of de ketenmachtiging voor jullie organisatie? Wil je graag direct persoonlijk advies hierover? Neem dan contact op met je contactpersoon of via onze algemene contactgegevens.

Vragen? Neem contact op

Onze opdrachtgevers

WBSO 2021 - eHerkenning en ketenmachtiging verplicht 2
WBSO 2021 - eHerkenning en ketenmachtiging verplicht 4
WBSO 2021 - eHerkenning en ketenmachtiging verplicht 6
WBSO 2021 - eHerkenning en ketenmachtiging verplicht 8
WBSO 2021 - eHerkenning en ketenmachtiging verplicht 10
WBSO 2021 - eHerkenning en ketenmachtiging verplicht 12

Wil je meer weten over dit artikel?

Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.

    WBSO 2021 - eHerkenning en ketenmachtiging verplicht 14
    Sjanne Wolterink
    Consultant duurzame energie