TSE Industrie Studies

TSE Industrie Studies open voor aanvragen

TSE Industrie Studies

Ben jij ondernemer en wil je de haalbaarheid van een innovatief pilot- of demonstratieproject in de industrie onderzoeken? Of onderzoek je de haalbaarheid van een project voor uitontwikkelde technologie? En help je met dit project de CO₂-uitstoot in 2030 (of eerder) te verminderen? Dan is de regeling Topsector Energiestudies Industrie wellicht iets voor jou.

Wie komt er in aanmerking voor de TSE subsidie?
Een onderneming of een samenwerkingsverband voert de studie uit. Een samenwerkingsverband bestaat uit minimaal een onderneming en de resultaten van de studie moeten door minstens een van de deelnemers kunnen worden toegepast. De studie gaat over een onderneming uit de industrie, zoals geregistreerd in de Standaard bedrijfsindeling (SBI code) van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waarvoor kan ik subsidie aanvragen?
Je kunt subsidie aanvragen voor drie typen studies:

  • Haalbaarheidsstudies: In een haalbaarheidsstudie laat je de kans van slagen zien van een pilotproject – daarin gaat het om een nieuwe technologie. Je brengt de kansen en risico’s in kaart en de sterke en zwakke punten;
  • Milieustudies: In een milieustudie onderzoek je welke investeringen nodig zijn om een hoger niveau van milieubescherming te halen. Een milieustudie helpt om de milieu-uitgangssituatie te bepalen en een keuze te maken tussen verschillende (technische) oplossingen;
  • Vergelijkbare studies: In een vergelijkbare studie onderzoek je een milieu-investering in een demonstratieproject of in een project met een uitontwikkelde technologie, die niet valt onder een milieu-studie. Het gaat hier specifiek om:
    • Studies naar ver ontwikkelde biobrandstoffen;
    • Projecten voor afvang, gebruik en opslag van CO₂ (CCUS);
    • Projecten waarin een andere partij dan de aanvrager het milieuvoordeel krijgt.

Belangrijke voorwaarden

  • Het project richt zich op de ontwikkeling van of onderzoek naar een nieuw product of nieuwe dienst of methode – of het aanmerkelijk vernieuwen daarvan;
  • De innovatie draagt bij aan een maatschappelijk belang;
  • Er zijn geen verplichtingen aangegaan voorafgaand aan het indienen van de subsidieaanvraag;
  • Producten of diensten, die op verzoek van of specifiek voor een bepaalde klant worden ontwikkeld, zijn uitgesloten;
  • Het project wordt binnen 18 maanden na toezegging van de subsidie afgerond;
  • Het is bij een samenwerkingsproject niet toegestaan om per onderneming meer dan 70% van de kosten voor rekening te nemen;

Subsidiepercentages en openstelling
De subsidie vergoedt tot 50% van de projectkosten, en kan oplopen tot maximaal € 4 miljoen euro per studie/project. Voor alle typen studies geldt dat middelgrote ondernemingen 10% extra subsidie kunnen krijgen en kleine ondernemingen 20% extra.

Subsidie aanvragen kan vanaf 1 mei 2024 tot en met 31 maart 2025. Aanvragen worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst. Dit betekent dat de goede projecten subsidie krijgen zolang het budget reikt. Het is dus belangrijk om niet te wachten en zo snel mogelijk je aanvraag in te dienen.

Meer weten?
Denk jij gebruik te kunnen maken van deze regeling of wil je meer informatie? Wij helpen je graag om van deze kans gebruik te maken en je innovatieve ambities waar te maken. Neem contact met ons op via 055 843 48 15 of mail naar info@venntiv.com.

Vragen? Neem contact op

Onze opdrachtgevers

TSE Industrie Studies open voor aanvragen 1
TSE Industrie Studies open voor aanvragen 3
TSE Industrie Studies open voor aanvragen 5
TSE Industrie Studies open voor aanvragen 7
TSE Industrie Studies open voor aanvragen 9
TSE Industrie Studies open voor aanvragen 11

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.

    TSE Industrie Studies open voor aanvragen 13
    Ronald Poppens
    Consultant circulaire economie