Focus op duurzame innovatie binnen de scheepvaart met de MIP-regeling
Werk je aan producten of diensten voor de maritieme sector? Draag je bij aan minder energieverbruik in de scheepvaart of maak je schepen slimmer en veiliger met data? Dan kun je mogelijk subsidie krijgen voor jouw maritieme innovatieproject.
Over de regeling
Onlangs is de subsidieregeling Maritieme innovatieprojecten (MIP) gepubliceerd. Het doel van deze nieuwe regeling is het behoud en de verbetering van de concurrentiepositie, toekomstbestendigheid, wendbaarheid en strategische autonomie op het gebied van scheepsbouw en onderhoud van in Nederland gevestigde ondernemingen binnen de maritieme maakindustrie op de internationale markt met het oog op de Nederlandse vitale belangen.
Voor wie?
Subsidie kan worden aangevraagd door samenwerkingsverbanden bestaande uit minimaal twee maritieme ondernemingen, eventueel aangevuld met een onderzoeksorganisatie.
De subsidie wordt verstrekt voor het uitvoeren van een maritiem innovatieproject. Dit project moet gericht zijn op het uitvoeren van onderzoek naar of ontwikkelen van producten of diensten ten behoeve van de maritieme maakindustrie. Een maritiem innovatieproject bevat een samenhangend geheel van activiteiten bestaande uit fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling. De regeling is primair gericht op het innovatietraject waarin technologieën voor op of aan een schip naar een hoger TRL-niveau worden getild.
Hoe kom je in aanmerking?
Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten projecten een leveren aan de verwezenlijking van één of meer van de volgende doelen:
- het ontwikkelen van methoden, technieken of toepassingen dan wel het verwerven van kennis wat zou kunnen leiden tot het verminderen van emissies van gassen, stoffen, geur en onderwatergeluid en het verbeteren van de energie-efficiëntie, om uitstoot te verminderen respectievelijk energie te besparen bij het gebruik van een schip dan wel activiteiten die hiermee verband houden.
- het ontwikkelen van methoden, technieken of toepassingen dan wel het verwerven van kennis wat zou kunnen leiden tot het verbeteren van het veilig delen of slim gebruiken van maritieme data bij het gebruik van een schip dan wel activiteiten die hiermee verband houden gedurende de hele levenscyclus van het desbetreffende schip, waaronder mede begrepen het ontwikkelen van vernieuwende methoden of technieken op basis van Artificiële Intelligentie (AI)
- het ontwikkelen van methoden, technieken of toepassingen dan wel het verwerven van kennis wat zou kunnen leiden tot een veiliger en slimmer schip of drijvend object dan wel activiteiten die hiermee verband houden
- het ontwikkelen van nieuwe of het door ontwikkelen van bestaande methoden, technieken of toepassingen voor het meer duurzaam, slim of circulair bouwen van schepen
- het ontwikkelen van vernieuwende maritieme methoden of technieken ter ondersteuning van
- het uitvoeren van duurzame economische activiteiten op zee, om duurzame economische groei op zee te vergroten.
Subsidiebedrag
De subsidie bedraagt maximaal 50% van de totale subsidiabele kosten van het maritiem innovatieproject tot een maximumbedrag van € 2 miljoen per project. Voor de eerste openstelling is € 7,5 miljoen beschikbaar.
Openstelling en aanvraagprocedure
Aanvragen kunnen van 24 oktober 2024 tot en met 30 januari 2025 worden ingediend. De aanvragen worden gerangschikt.
Meer weten?
Denk jij gebruik te kunnen maken van deze regeling of wil je meer informatie? Wij helpen je graag om van deze kans gebruik te maken. Neem contact met ons op via 055 843 48 15 of mail naar info@venntiv.com.
Onze opdrachtgevers
Wil je meer weten?
Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.