DUMAVA-subsidie voor de verduurzaming van jouw maatschappelijk vastgoed

DUMAVA-subsidie voor de verduurzaming van jouw maatschappelijk vastgoed

DUMAVA-subsidie voor de verduurzaming van jouw maatschappelijk vastgoed

Goed nieuws voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Na twee eerdere succesvolle rondes van de DUMAVA-subsidie komt er per 22 april 2024 een derde ronde van de DUMAVA-subsidie. Met een totaalbudget van € 237,5 miljoen, biedt deze regeling eigenaren van maatschappelijk vastgoed een uitgelezen kans om duurzaamheidsmaatregelen te treffen.

Doelstelling
De DUMAVA-subsidie richt zich op het verduurzamen van maatschappelijke gebouwen met als doel het verminderen van energieverbruik en CO2-uitstoot. Dit moet bijdragen aan de doelen uit het Klimaatakkoord: 55% emissiereductie in 2030 en 95% in 2050. Ook wijst de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op de voorbeeldfunctie van maatschappelijk vastgoed.

Wie komt in aanmerking voor DUMAVA-subsidie?

Je valt binnen de doelgroep van DUMAVA als jouw vastgoed in Nederland staat en eigendom is van een maatschappelijke instelling binnen de sectoren:

  • Decentrale overheid, zoals een gebouw met een publieke functie dat eigendom is van de gemeente, provincie of waterschap;
  • Onderwijs, zoals gebouwen van een basisschool, middelbare school, universiteit, mbo- of hbo-instelling;
  • Zorg, zoals een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis. Je dient hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’.
  • Cultuur, zoals een poppodium, kunstcollectief of theater. Het hebben van een Culturele ANBI-status is een vereiste;
  • Rijksmonument dat geen woonhuis is, zoals een museum waarvan het gebouw is ingeschreven in het rijksmonumentenregister;
  • Religieuze instellingen, zoals een moskee of een kerk. Je dient hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’.
  • Overige gebouwen met een publieksfunctie, zoals een stichting, vereniging, peuterspeelzaal, buurthuis of gemeenschapscentrum. Je dient hiervoor een SBI-code hebben die staat op de lijst ‘SBI-codes DUMAVA’.  

Belangrijke wijzigingen in 2024
Om eigenaren aan te moedigen stappen te zetten op het gebied van verduurzaming, heeft de regeling enkele wijzigingen ondergaan. Zo is het budget voor integrale projecten verhoogd met een subsidiepercentage dat kan oplopen tot 40% (afhankelijk van het aantal labelsprongen dat wordt gemaakt). Om deze verschuiving te financieren, wordt het subsidiepercentage voor afzonderlijke maatregelen verlaagd van 30% naar 20%. Daarnaast is het maximale subsidiebedrag per aanvrager verlaagd van € 2,5 miljoen naar € 1,5 miljoen, hierdoor hebben meer aanvragers kans om subsidie te ontvangen. Maar liefst 70% van het totale budget wordt gereserveerd voor integrale renovaties. Tegelijkertijd worden de eisen aangescherpt en verdwijnen enkele maatregelen met een korte terugverdientijd, zoals LED-verlichting, van de lijst met subsidiabele maatregelen.

Wanneer kan ik subsidie aanvragen?
Subsidie aanvragen kan vanaf 22 april 2024. Aanvragen worden in behandeling genomen op volgorde van binnenkomst. Gezien de grote interesse verwachten we dat het budget ook dit jaar weer in één dag uitgeput is. Begin dus op tijd met het voorbereidende werk, zodat de subsidieaanvraag op tijd kan worden ingediend.

Meer weten?
Denk jij gebruik te kunnen maken van deze regeling of wil je meer informatie? Neem contact met ons op via 055 843 48 15 of mail naar info@venntiv.com.

Vragen? Neem contact op

Onze opdrachtgevers

DUMAVA-subsidie voor de verduurzaming van jouw maatschappelijk vastgoed 1
DUMAVA-subsidie voor de verduurzaming van jouw maatschappelijk vastgoed 3
DUMAVA-subsidie voor de verduurzaming van jouw maatschappelijk vastgoed 5
DUMAVA-subsidie voor de verduurzaming van jouw maatschappelijk vastgoed 7
DUMAVA-subsidie voor de verduurzaming van jouw maatschappelijk vastgoed 9
DUMAVA-subsidie voor de verduurzaming van jouw maatschappelijk vastgoed 11

Wil je meer weten?

Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.