Agrarische sector opgelet: nieuwe subsidiekansen!

Binnenkort openen er nieuwe subsidiekansen voor ondernemers in de agrarische sector. Werk jij aan preventieve en niet-chemische maatregelen om geïntegreerde gewasbescherming te verbeteren? Of ben jij een erkende producentenorganisatie (PO)? En ga jij de groente- en fruitproductie van jouw leden verduurzamen of verbeteren? Lees dan snel verder.
Subsidie voor geïntegreerde gewasbescherming
De regeling voor geïntegreerde gewasbescherming ondersteunt boeren die willen investeren in duurzame technieken en methoden om hun gewassen te beschermen.
Voor wie is de subsidie bedoeld?
Agrarische ondernemers die actief zijn in de teelt van akkerbouwgewassen, groenten, fruit, bloemen en bomen kunnen gebruik maken van deze subsidie. Zowel individuele ondernemers als samenwerkingsverbanden komen hiervoor in aanmerking.
Waar kan ik subsidie voor aanvragen?
De regeling bestaat uit twee delen:
- Subsidie voor innovatieprojecten
Landbouwbedrijven kunnen subsidie krijgen voor onderzoeksprojecten die helpen bij het verminderen van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze projecten richten zich op de ontwikkeling van preventieve en niet-chemische maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn: Het opstellen van een strategisch gewasbeschermingsplan of het volgen van trainingen en cursussen over geïntegreerde gewasbescherming. - Subsidie voor investeringen
Je kunt ook subsidie aanvragen voor één of twee bedrijfsmiddelen. Deze moeten geschikt zijn om groenbemesters en vanggewassen te vernietigen, af te maaien, te verhakselen, kapot te frezen of in te werken. Enkele voorbeelden van investeringen zijn:
- Messenwals
- Messenrol
- Schijveneg
- Rotorkopeg
- Ecoploeg
Hoeveel subsidie kan ik krijgen? En wanneer moet ik een aanvraag indienen?
De subsidie bedraagt 50% van de investeringskosten, met een maximum van € 125.000 per landbouwbedrijf. Subsidie aanvragen kan van 1 september tot en met 29 september 2023. Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst.
Sectorale interventie Groenten & Fruit (SIGF)
De subsidieregeling Sectorale interventie Groenten & Fruit (SIG&F) is voor erkende producentenorganisaties in de groente- en fruitsector. De subsidie heeft als doel om tuinders en telers te helpen verduurzamen en marktgericht te kunnen produceren. De producentenorganisaties (PO’s) en hun leden worden beloond voor hun inspanningen die bijdragen aan een groenere en betere groente- en fruitproductie. Daarmee werken zij aan een toekomstbestendige land- en tuinbouw, een beter klimaat, betere kwaliteit van het water en gezond voedsel.
Waar kan ik subsidie voor aanvragen?
Producentenorganisaties in de groente- en fruitsector kunnen de SIG&F subsidie aanvragen voor het opstellen van een eigen Operationeel Programma (OP). Dit is een meerjarenplan met de doelen, activiteiten en projecten van de PO.
Voorbeelden van activiteiten waarvoor je subsidie kunt krijgen, zijn:
- Investeren in kwaliteitszorgsystemen, zoals innovatief sorteren door camera’s;
- Klimaatadaptatie, zoals LED-belichting;
- Advies of een opleiding geven. Bijvoorbeeld over kwaliteit, milieubescherming en fytosanitair bewustzijn;
- Kwaliteitsverbeteringen van producten in de keten (slimme logistiek, meer duurzaamheid)
- Nieuwe tracering- en certificeringssystemen (van bijvoorbeeld MVO en Skal);
- Afsluiten van een oogst- en productieverzekering. (in verband met slecht weer, ziektes en plagen);
- Inzetten van biologische productie.
Subsidiebijdrage
Hoeveel subsidie je als PO krijgt, hangt af van de waarde van de producten die je verkoopt. We noemen dit Waarde afgezette productie (WAP). De percentages verschillen voor de organisaties:
Producentenorganisatie: | 4,1% van de waarde van de producten die je verkoopt |
Unie van producentenorganisaties: | 4,5% van de waarde van de producten die je verkoopt |
Transnationale (unie van) producentenorganisatie(s): | 5% van de waarde van de producten die je verkoopt |
Elk jaar kun je voor 50% van de kosten subsidie aanvragen. De andere 50% betaal je dan met de bijdragen van je leden. In sommige situaties is het mogelijk om hogere subsidiepercentages te krijgen, variërend van 60% tot 100%, bijvoorbeeld voor het eerste operationele programma na een fusie of activiteiten op het gebied van onderzoek, milieu en klimaat.
Aanvragen
Subsidie aanvragen kan van 1 augustus tot en met 2 oktober 2023.
Meer weten?
Denk jij gebruik te kunnen maken van (één van) deze regeling(en) of wil je meer informatie? Neem contact met ons op via 055 843 48 15 of mail naar info@venntiv.com.
Onze opdrachtgevers
Wil je meer weten?
Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.