Solarge – Duurzame lichtgewicht zonnepanelen

Herstel van de Europese productie van zonnepanelen

Er wordt hard gewerkt aan de energietransitie in Nederland en Europa en door de oorlog in Oekraïne is deze urgenter dan ooit. In haar streven naar onafhankelijkheid van Russische olie en gas, wil de Europese Commissie de installatie van nieuwe zonnepanelen versnellen tot 500 gigawatt aan geïnstalleerd vermogen in 2030. Bovendien heeft de Europese Commissie de sector zonne-energie tot strategische waardeketen aangemerkt en wordt gestreefd naar zoveel mogelijk productie van zonnepanelen binnen de Europese grenzen.

 

Verbetering nodig van de huidige generatie zonnepanelen

Om deze ambities te verwezenlijken moeten zonnepanelen van de huidige generatie op belangrijke punten worden verbeterd. Zonnepanelen hebben nu nog een hoge CO2 belasting en gebrekkige vorm-flexibiliteit, waardoor toepassingsmogelijkheden worden beperkt. Bovendien zijn ze ongeschikt voor vlakke daken en daken met lichte constructies. Ook in Nederland betekent dit een rem op verdere uitrol van zonne-energie, voor zowel nieuwbouwwoningen als bedrijfsgebouwen. Met een voortdurende aanscherping van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) door de overheid, is er grote vraag naar lichtgewicht zonnepanelen, die flexibel van vorm zijn en een laag CO2 profiel hebben.

Website SolargeToegepaste subsidies
Solarge

Bij deze case zijn de volgende Sustainable Development Goals van toepassing:

Solarge 2
Solarge 4

SOLARGE: leidend in versnelling van de energietransitie

Het van oorsprong Eindhovense bedrijf Solarge ontwikkelt solar technologie waarmee het bedrijf leidend wil zijn in versnelling van de energietransitie. In 2018 begon Solarge met de ontwikkeling van lichtgewicht fotovoltaïsche (PV) modules in samenwerking met bouwbedrijf Heijmans, TNO, kennisinstituut Solliance en kunststoffabrikant SABIC. Uit deze samenwerking is een unieke en volstrekt nieuwe kijk op de constructie en toepassing van PV modules ontstaan. Onder meer door gebruik te maken van vezelversterkte polymeren staat Solarge aan de basis van een nieuwe generatie zonnepanelen, van Nederlandse bodem, die lichtgewicht en vorm-flexibel zijn en bovendien een zeer gunstig CO2 profiel hebben.

Subsidie vanuit de Topsector Energie

Om haar ambities te verwezenlijken zocht Solarge samenwerking met Venntiv en werden mogelijkheden gevonden voor subsidie vanuit de Topsector Energie. Nu de financiering rond is, richt Solarge zich volledig op ontwikkeling van een nieuwe volautomatische productielijn in het Limburgse Weert. In deze fabriek wordt op termijn een jaarproductie van 380 MW aan zonnepanelen gerealiseerd, inclusief eigen productie van polymeren voor de kunststof backplate van de panelen. Ook werkt Solarge samen met industriële partners en kennisinstituten aan ontwikkeling van een nieuw concept voor volledig recyclebare zonnepanelen, onder meer door  gebruik van duurzame, circulaire grondstoffen.

Vragen? Neem contact op

De opdrachtgever aan het woord

"We hebben in Venntiv een uitstekende samenwerkingspartner gevonden; met een combinatie van deskundigheid én volharding weten zij subsidietrajecten tot een goed einde te brengen".
Solarge 6

Luc Roelofs, CFO Solarge

Toegepaste subsidies in de case

Onze opdrachtgevers

Solarge 8
Solarge 10
Solarge 12
Solarge 14
Solarge 16
Solarge 18

Wil je meer weten over deze case?

Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.

    Solarge 20
    Ronald Poppens
    Consultant circulaire economie