Green Road Equipment – Voorloper in ontwikkeling emissieloze infra-bouwsector

De Nederlandse bouwsector is al jarenlang in de greep van de stikstofcrisis. Of het nu gaat om nieuwbouwwijken, windmolenparken of snelwegen; vele bouwprojecten zijn uitgesteld of vertraagd sinds de Raad van State in mei 2019 besloot dat het Nederlandse stikstofbeleid niet spoort met Europese richtlijnen. Daar bovenop kwam nog de coronacrisis, waardoor investeringen in projecten werden uitgesteld en aannemers hun opdrachten zagen verdampen.

Het Gelderse bedrijf Green Road Equipment zag al vroeg in dat deze situatie ook kansen bood. Momenteel maakt de Grond-, Weg- en Waterbouwsector gebruik van zware machines die diesel-aangedreven zijn en veel NOx en CO2 uitstoten. Maar door deze machines te elektrificeren, waardoor emissies tot nul worden gereduceerd, kunnen genoemde problemen effectief worden aangepakt. Door overstappen op zero emissie kan de infra- en bouwsector in potentie besparen op 1,9 miljoen ton CO2 en 11 duizend ton NOx. Naast een oplossing voor de stikstofcrisis levert de sector zo ook een belangrijke bijdrage aan de klimaatdoelen.

Vanuit deze visie werd in 2020 Green Road Equipment opgericht, ten behoeve van de ontwikkeling van emissieloos bouwmateriaal voor de infra-bouwsector. Al snel kwam het bedrijf met een eigen ontwikkelde elektrische drierolwals om op die basis van start te gaan met het elektrificeren van diesel-aangedreven machines en werktuigen in de wegenbouw. En de ambities van het bedrijf hielden daar niet op;  Green Road Equipment wilde als eerste in Nederland een elektrische trilrolwals op de markt brengen, die breed inzetbaar is in de gehele sector, van grondwerk tot wegenaanleg en dijkverzwaring.

Website Green Road EquipmentToegepaste subsidies
Green Road Equipment

Bij deze case zijn de volgende Sustainable Development Goals van toepassing:

Green Road Equipment 2

Ondersteuning verwezenlijken ambities

Om deze ambitie te verwezenlijken, zocht het bedrijf begin 2021 ondersteuning van Venntiv in het zoeken naar een passende subsidieregeling. Hierbij viel de keuze al snel op de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovatie in transport (DKTI-Transport). Met deze regeling ondersteunt de overheid juist die projecten die zijn gericht op werktuig- of transportoplossingen met een lage of geen CO2-uitstoot. In opdracht van Green Road Equipment en partners Motrac en Dura Vermeer, schreef Venntiv in maart vorig jaar een projectaanvraag en eind 2021 werd deze toegekend door de RVO.

Met dit project verwacht Green Road Equipment een belangrijke basis te leggen voor de elektrificatie van het volledige machinepark van de infra-bouwsector. Op termijn wil het bedrijf een complete asfalteer-set van machines ontwikkelen, waarmee bouw- en infraprojecten volop doorgang kunnen vinden en een grote slag kan worden geslagen in het terugdringen van stikstof- en CO2 emissies

Vragen? Neem contact op

De opdrachtgever aan het woord

"Sinds 2 jaar werken wij samen met Venntiv. Direct bij onze eerste aanvraag werd onze DKTI subsidie aanvraag toegekend. Onze aanvraag werd geheel verzorgd door Venntiv. Fijn bureau om mee samen te werken."
Green Road Equipment 4

Wilfred Sleijffers, Directeur Green Road Equipment

Toegepaste subsidies in de case

Green Road Equipment 6

DKTI

Heeft jouw organisatie een transportoplossing met een lage of geen CO2-uitstoot? Of wil je samen met andere organisaties kennis opdoen met de inzet van zero-emissie (ZE) vrachtwagens, transportmiddelen of mobiele werktuigen? Via de Demonstratieregeling Klimaat Technologieën en Innovaties (DKTI-Transport) kun je in aanmerking komen voor subsidie.

Onze opdrachtgevers

Green Road Equipment 8
Green Road Equipment 10
Green Road Equipment 12
Green Road Equipment 14
Green Road Equipment 16
Green Road Equipment 18

Wil je meer weten over deze case?

Neem contact met ons op! Dit kan via onderstaand formulier of neem direct contact op met onze expert.

    Green Road Equipment 20
    Ronald Poppens
    Consultant circulaire economie