Oneerlijk? de rekening van de coronacrisis belandt voor een groot deel bij de belastingbetaler.

Er is inmiddels al veel over gezegd en geschreven; oneigenlijk of soms beter oneerlijk gebruik van subsidies. Normaal gaan bij het instellen van een nieuwe subsidieregeling lange periodes overheen voordat deze wordt gepubliceerd zoals dat in vakjargon heet. De overheid heeft in no-time nieuwe regelingen in het leven geroepen en stelt miljarden beschikbaar om bedrijven en zelfstandigen door de crisis heen te helpen. Toen minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken een maand geleden een blanco miljardencheque op tafel legde om bedrijven en zelfstandigen door de coronacrisis te helpen, deed hij een moreel beroep op bedrijven om geen misbruik van de steunmaatregelen te maken. Bedrijven die het niet nodig hadden, moesten zichzelf achter de oren krabben. De overheid kon het niet allemaal controleren. Daar was geen tijd voor.

Dat een deel van dat geld in de zakken van de Booking.coms van deze wereld verdwijnt, kan oneerlijk voelen. Dat is inmiddels doorgedrongen tot het kabinet, dat strakkere maatregelen gaat nemen om dit tegen te gaan. Een godsgeschenk voor de ‘kleintjes’, die het al zo moeilijk hebben. Nu het kabinet bezig is met het voorbereiden van een tweede ronde aan coronageld - het eerste pakket met loonkostenondersteuning bedroeg 10 miljard euro en loopt drie maanden - en de Tweede Kamer tevens heeft gevraagd om ruimere steun, heeft de overheid al wel een paar voorwaarden opgesteld. Zo liet minister Koolmees de Tweede Kamer vorige week woensdag weten dat hij best steun wil verlenen aan bedrijven waarvan het ene onderdeel wel hard is getroffen, terwijl de rest nog genoeg omzet boekt of zelfs winst maakt. Die bedrijven mogen aankloppen, maar dan mogen ze over 2020 geen bonussen betalen, dividend uitkeren, of eigen aandelen inkopen.

Als subsidieadviseur leven wij van het verstrekken van subsidies. Toch kijken we altijd naar de recht- en doelmatigheid van subsidies. We zijn namelijk ook belastingbetalers. Doordat de overheid nu relatief makkelijk leningen garandeert of liquiditeit verstrekt, komt de rekening uiteindelijk bij de belastingbetaler terecht. Het zou goed zijn als er constructies komen waarbij bedrijven eerst zelf verliezen nemen, of de aandeelhouders de eerste rekening krijgen, voor de overheid bijspringt. Met strakkere voorwaarden volgt Nederland andere landen die dat ook deden. Zo heeft Denemarken besloten dat bedrijven die een beroep doen op het steunprogramma, 14 miljard dollar, dit jaar én volgend jaar geen dividend mogen uitkeren en geen eigen aandelen mogen inkopen. Het coronageld is ook niet toegankelijk voor bedrijven die geregistreerd zijn in een land van de Europese lijst met 'niet meewerkende belastingjurisdicties'. Dat zijn er momenteel twaalf, waaronder Panama, Guam, de Kaaimaneilanden en de Seychellen. Polen gaat nog een stap verder door als voorwaarde te stellen dat de bedrijven die een beroep willen doen op de 22 miljard euro die beschikbaar is, geen ingewikkelde fiscale constructies mogen hebben, maar in Polen belasting moeten betalen.

Er is geen ontkomen aan: de rekening van de coronacrisis belandt voor een groot deel bij de belastingbetaler. Maak het dan wel zo eerlijk mogelijk!

Oneerlijk? de rekening van de coronacrisis belandt voor een groot deel bij de belastingbetaler