In mijn vorige blog schreef ik al over ‘Hoe diep de recessie wordt bepalen we (deels) zelf’. De impact van het coronavirus op de economie wordt steeds duidelijker. Alhoewel de overheid er alles aan doet om de impact van de recessie te minimaliseren vallen er rake klappen. Bepaalde sectoren worden extra hard geraakt.

Deze economische dip is slecht nieuws voor vrijwel alle bedrijven, maar hoe je als ondernemer reageert bepaalt voor een groot deel hoe je de crisis overleeft en hoe sterk je er uit komt. Tenminste dit laat onderzoek door Bain & Company zien. Voor sommige organisaties kunnen de gevolgen van deze recessie – ook buiten hun schuld – catastrofaal zijn. Maar goede bedrijven ontwikkelen strategieën waardoor ze (aanzienlijk) beter presteren dan hun concurrenten, zowel tijdens als na de recessie.

De onderzoekers analyseerden de financiële prestaties van meer dan 5.000 bedrijven tussen 2007 en 2017. De bovenstaande figuur spreekt voor zichzelf. Bedrijven met goede strategieën haalden aanzienlijk betere groeicijfers dan de bedrijven die dat niet hadden. Wat maakte het verschil:

  1. Financieel management; beheers cashflow, werkkapitaal en kapitaaluitgaven;
  2. Blijf investeren in R&D; stilstand is achteruitgang;
  3. Blijf investeren in marketing; het is eenvoudig hier als eerste in te snijden maar de klap komt dubbel zo hard aan na de crisis;
  4. Blijf dicht bij je kernactiviteiten; ‘Een kat in het nauw maakt rare sprongen, maar is vaak niet verstandig. Een collega ondernemer wilde een graantje meepikken en zich vol gaan inzetten op de import van mondkapjes. Mogelijk leidt dit tot een snelle winst, maar een verlies op je eigen markt.
  5. Wacht niet af; op de beurs geldt vaak het motto ‘blijf stil zitten, als je geschoren wordt’ maar in tijden van recessie moet je juist ‘out of the box denken.
  6. Automatiseer daar waar mogelijk maar blijf werken aan ‘customer experience’.

Top presteerders slagen erin het tij te keren door hun activiteiten op een slimme manier te herstructureren, aldus de onderzoekers: “Alle bedrijven moeten tijdens een recessie letten op hun kosten. Toch bereikten sommige organisaties dat door de uitgaven aan processen met een lagere waarde terug te dringen en het volume en de complexiteit van het werk te verlagen. Ze zagen kostenbeheersing als een manier om de groeimotor bij te tanken voor de volgende fase in de conjunctuurcyclus.” Toen ik nog in de UK werkte zei een collega eens tegen mij tijdens de vorige crisis: ‘You can’t save yourself richer, you have to sell yourself richer’.

Mijn advies;

Is hetzelfde als in mijn vorige blog. Schiet niet in de kramp, blijf kopen en investeren en betaal je facturen op tijd. Als iedereen dat blijft doen beperken we de negatieve impact zeker. Voorkomen kunnen we een recessie toch niet.

Kom sterk(er) uit deze crisis