Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.

In deze Coronatijd strooien overheden met grote hoeveelheden geld om de economie aan het draaien te houden en baanverliezen zoveel mogelijk te voorkomen. Ondanks de grote mate van tevredenheid over deze vorm van subsidies, staan subsidies niet altijd in een positief daglicht. Vaak worden subsidies geassocieerd met begrippen als ‘infuus’, ‘bodemloze put’ en ‘slurpen’. Berichten dat onze eigen koning het niet altijd even nauw neemt met de regeltjes (€ 4,7 miljoen subsidie aan koning voor Kroondomein Het Loo is onrechtmatig), helpen dan ook zeker niet bij het wegnemen van dit beeld.

Persoonlijk ben ik het niet eens met de stelling dat subsidies (van het Latijn: subsidium: ondersteuning, hulp, bijstand) zinloos of bodemloze putten zijn. Ik misbruik het Nederlandse gezegde ‘Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn’ enigszins, maar het sluit goed aan bij mijn boodschap. De overheid heeft op hoofdlijnen twee stuurmaatregelen: ‘The carrot and the stick!’. De (Rijks)overheid maakt beleid, vaardigt wetten uit en ziet toe op naleving. Ondernemers hebben met name een hekel aan de regeldruk, wetten en vergunningen. De ‘stick’. Aan de andere kant heeft de overheid de mogelijkheid subsidies te verstrekken; een middel om gewenst beleid uit te lokken. Goed en gewenst bedrag belonen levert een grotere impact op dan zaken te verbieden.

Zeker in deze tijden kunnen we subsidies niet alleen inzetten de crisis te bezweren, maar tevens om gewenst beleid uit te lokken en ‘oude’ gewoontes te verbannen. En ja, misbruik zal er altijd zijn. Maar door transparantie kunnen we dit vaak voorkomen en laat onze Koning maar het goede voorbeeld geven.

Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn