Hoe diep de recessie wordt bepalen we (deels) zelf.

De impact van het coronavirus op de economie wordt steeds duidelijker. Bij onze klanten merken we verschillende reacties op de ontstane situatie. Bij de één draait de business grotendeels door terwijl de ander het gehele bedrijf heeft gesloten voor de komende periode.

Vanochtend in de Volkskrant las ik een artikel van Peter de Waard over de komende recessie. De enige vraag is wat voor recessie het wordt: V, U of L. Dit hangt uiteraard samen met de omvang en de duur van de crisis maar ook op hoe wij daar als ondernemend Nederland op gaan reageren.

V-recessie

Een V-recessie is een kortstondige, waarbij de mondiale economie na de zomer weer net zo snel uit het dal klimt als ze er nu in is beland. De coronacrisis zal in dat geval in de annalen worden bijgeschreven als een nostalgische gebeurtenis, waarbij het even ongekend stil was op straat, de werkvloer en in de winkels. Maar uiteindelijk liep die met een sisser af en heeft niemand er een boterham minder door gegeten.

U-recessie

Bij een U-recessie zal de economie het hele jaar in het dal blijven en er pas begin volgend jaar weer langzaam uitkomen. Ze zal de overheidsfinanciën hard treffen. Er zullen lange periodes van werktijdverkorting zijn zoals in het midden van de jaren tachtig. Bedrijven met weinig vet op de botten zullen omvallen. En de bestaande politieke partijen wacht een afstraffing bij de volgende verkiezingen.

L-recessie

Maar het grootste doemscenario is een L-recessie waarbij een periode van vijf tot zeven jaar krimp volgt - een diepe recessie of zelfs depressie. Vele bedrijven vallen om, mensen verliezen massaal hun baan, de huizenmarkt stort in en het financieel systeem schudt andermaal op zijn grondvesten. Mogelijk zal de eurozone dit keer de crisis niet overleven.

Wat we zeker weten is dat we, op de ene of de andere manier het virus gaan bestrijden. Anders gezegd, we komen uit het economische dal. Hoe snel dat zal zijn hangt af van ons handelen. Als we allen het vertrouwen verliezen en niet meer kopen c.q. investeren kan de economie in een negatieve spiraal terechtkomen. Ons advies; beschouw deze crisis als eentje die we samen kunnen overwinnen en houd vertrouwen.

Ondanks dat deze situatie veel uitdagingen kent, zeg ik:

Schiet niet in de kramp, blijf kopen en investeren en betaal je facturen op tijd. Als iedereen dat blijft doen beperken we de negatieve impact zeker.

Hoe diep de recessie wordt bepalen we (deels) zelf