EU begroting : 4000 miljard - Twee vliegen in één klap - Een duurzame wereld én een herstellende economie.

In mijn vorige blog schreef ik er al over; ‘Never waste a good crisis’. Er wordt in Brussel hard gewerkt aan de nieuwe EU begroting van ruim 4 biljoen (4.000 miljard euro). Deze begroting heeft naast het doel de economie een impuls te geven daarnaast verder te verduurzamen. Onderstaand een overzicht van het voorstel van de nieuwe begroting.

Het zou een gemiste kans zijn om na de corona crisis weer op de oude voet verder te gaan en weer in de bekende valkuilen te stappen. Binnen enkele weken zal commissie voorzitter Von der Leyen de 'moeder aller EU-begrotingen', oftewel: de versmelting van de meerjarenbegroting, de Green Deal en het herstelfonds. Een uitgelekte nota (lees ook het artikel ‘Groot geld voor het groenere normaal’ in de Volkskrant van vrijdag 1 mei) laat zien dat men in Brussel de klimaatimpact ons niet zoals de coronacrisis bij de strot mag grijpen.

De nieuwe budgetten worden vervlochten met de ambitieuze Green Deal-plannen van vorig jaar; dit omdat de EU niet zoals tijdens de voorgaande crisis nationale regeringen duizenden miljarden euro's uittrokken om banken en bedrijven te in de benen te houden maar waarmee aantoonbaar vernieuwing en economische modernisering werden vertraagd. Verschillende duurzame ambities zijn:

  • miljoenen huizen energiezuinig en duurzaam maken (op die manier komt de bouwsector weer op gang en de klimaatneutraliteit een stapje dichterbij). Geraamde investering: 250 miljard per jaar, aldus de Commissie;
  • uitbreiding van wind- en zonne-energie: dat vergt niet alleen de bouw van windmolens en het installeren van zonnepanelen maar ook een modernisering van de hoogspanningskabels en de opslagcapaciteit (waterstof, accu's). Geraamde investering: 75 miljard per jaar;
  • schoner vervoer. De Commissie denkt aan inruilacties van vervuilende auto's voor schonere modellen, elektrische bussen en taxi's, een 'renaissance van het railvervoer', duurzame havens, luchthavens en vliegvelden. Dat vereist ook een uitgebreid netwerk van laadpalen door heel Europa. Geraamde investeringen: 40 miljard per jaar.
  • circulaire economie. Een bedrijfsleven zonder afval.
  • duurzame landbouw.

Het spel om de knikkers zal weer leiden tot een ‘gevecht’ tussen de regeringsleiders. Als ze de lange termijn doelstellingen maar niet uit het oog verliezen! The proof of the pudding is in the eating.

EU begroting : 4000 miljard - Twee vliegen in één klap - Een duurzame wereld én een herstellende economie