De wereld verandert, veranderen bedrijven mee?.

Heb jij het aanpassingsvermogen bij verandering?

De coronacrisis die gepaard gaat met structurele verandering als ­vergrijzing, klimaatverandering, ­digitalisering en online werken en winkelen, zullen bedrijven de ­komende tijd massaal dwingen een andere koers te varen. Darwins evolutie duurde miljoen jaren. De bedrijven van nu wacht een revolutie. ‘Het is niet de sterkste van de soort die overleeft, noch de meest intelligente. Het is ­degene met het grootste aanpassingsvermogen bij veranderingen’, concludeerde Charles Darwin. Bedrijven weten dat en zijn ook continu bezig te evolueren. Maar soms gaat dat proces te langzaam of is het geen oplossing. Met name als de markt volledig wegvalt. Dan moet het roer worden omgegooid. Het bestaande verdienmodel gaat bij het oud vuil en er moet een ­totaal nieuw verdienmodel worden bedacht.

Kodak

Het lukte het Kodak (VS) dat te doen. De hele wereld dacht dat de bekendste producent van fotorolletjes en camera’s met de opkomst van de digitale fotografie allang ten onder was gegaan, maar het bleek nog een kwijnend bestaan te leiden in de marge van de Amerikaanse effectenbeurs. In 2012 was het weliswaar failliet verklaard, maar het wist nog een doorstart te maken als producent van digitaal printpapier en het uitlenen van de merknaam. Dat leek op een verlengen van de doodsstrijd. Het bedrijf dat ooit met 120 duizend werknemers een van de grootste Dow-fondsen was, stelde met vijfduizend personeelsleden niet veel meer voor. De beurskoers was de laatste jaren gedaald van 31,50 dollar tot 1,50 dollar. Nu richt Kodak zich op voor de ontwikkeling van nieuwe ingrediënten voor geneesmiddelen die de VS nu gedwongen is te kopen in Azië. Deze worden nu weer nationaal geproduceerd.

Maar wat doen bedrijven als Shell en KLM?

De Nederlandse overheid en de EU investeren miljarden in het in de benen houden van de economie en challengen bedrijven verduurzaming door te voeren. Van Beurden (CEO van Shell) bestuurt nu energiezuinig, maar Shell is zelf nog niet toe aan de grote omslag. Op de vraag waarom het concern maar 2,3 miljard van de 89 miljard dollar aan investeringen in nieuwe energie had gestoken, antwoordde hij vinnig: ‘We kunnen niet opeens stoppen met benzine en alleen nog maar elektriciteit gaan verkopen als daar geen vraag naar is.’ Van Beurden wil best pionieren met duurzaamheid, maar bij wijze van experiment, en niet op heel grote schaal. De aandeelhouders – en dat zijn via onze pensioenfondsen ook u en ik – willen in zijn ogen niet dat eindeloos miljarden worden afgeschreven om maar aan de maatschappelijke plicht te voldoen. ‘We kunnen onszelf niet anti-economisch inrichten. Dat mandaat hebben we niet.’ Bij Shell is er maar een duurzaamheid die telt: de economische duurzaamheid.

De coronacrisis maakt de verduurzamingsslag waar de luchtvaartsector voor staat niet makkelijk. KLM-baas Pieter Elbers benadrukte in een toelichting op de huidige crisis dat voor verdere verduurzaming geld nodig is. Dat staat volgens hem momenteel op “gespannen voet” met de uitdagingen waar KLM en de sector mee te maken hebben. Volgens Elbers verandert de huidige moeilijke tijd niets aan de ambities op het gebied van duurzamere brandstoffen en andere initiatieven om vliegen milieuvriendelijker te maken. “Maar dit soort initiatieven zijn niet gratis.” Hij vindt nog altijd dat verduurzamen moet. Dat is volgens Elbers ook de enige manier waarop de luchtvaart zijn “license to operate” houdt. Maar met de huidige uitdagingen waar de sector voor staat, lijken vertragingen bij de realisatie van duurzame ambities evident. Elbers wijst er ook op dat lokale inzet bij verduurzamingsinitiatieven niet heel veel zin heeft als dit niet wereldwijd ook wordt opgepakt. “Wat we als KLM kunnen doen is vooropgaan en het voortouw nemen. Dat doen we ook. Maar we moeten zoiets niet doen in het isolement van Nederland.”

Verduurzamen in coronatijd

Venntiv helpt bedrijven, met name het MKB – waar lange termijnvisie sneller doorgevoerd kan worden – met het realiseren van hun duurzame ambities door het vinden van financiering door een mix van privaat en publiek geld. Van belang is altijd dat er een goede business case onder ligt. Verduurzamen mag best geld kosten, maar er dient wel een verdienmodel onder te liggen. Anders zijn ambities op termijn niet te realiseren.

Er is geld genoeg, maar dan wel voor goede plannen. Regionale, nationale en de Europese overheid investeren juist nu! Duurzaam(er) de crisis uitkomen. Heb je een goed idee, grote ambities en wil je een keer sparren over de wijze waarop je de plannen kunt realiseren? Neem dan een keer contact op.

De wereld verandert, veranderen bedrijven mee?