Alles over de subsidies van de elektrische auto in 2020.

Dit jaar begint Brussel met een nieuwe maatregel die de CO²-uitstoot tegen moet gaan. De ‘95 gram’ -maatregel betekent dat de CO²-uitstoot van alle auto’s die een fabrikant dit jaar verkoopt gemiddeld niet hoger mag zijn dan 95 g/km. Het niet halen van het doel kan leiden tot een miljardenboete. Het is maar zeer de vraag of deze maatregel niet een jaartje opgeschoven wordt vanwege de Coronacrisis. Maar niet alleen met negatieve maatregelen stimuleren overheden het milieu, er zijn ook tal van positieve subsidies voor het gebruik van milieuvriendelijk vervoer zoals de elektrische auto. Een elektrische auto is namelijk duurder in aanschaf dan een vergelijkbare brandstofauto doordat de tractiebatterij erg duur is. Deze tractiebatterij wordt wel steeds goedkoper: sinds 2013 is deze meer dan vier keer zo goedkoop geworden. Zelfs dan nog wordt momenteel geschat dat elektrische auto’s 37% duurder zijn in de aanschaf, maar ze hebben wel veel lagere gebruikskosten. Dit komt niet alleen doordat elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel, maar ook door subsidies. We zetten alle subsidies voor de gemiddelde automobilist hier op een rijtje.

Vrijstelling van aanschafbelasting

Voor het aanschaffen van een personenauto of motorrijwiel is een speciale aanschafbelasting verschuldigd, de BPM. Sinds 2013 is deze belasting gecorreleerd aan de CO² uitstoot zodat automobilisten voor zuinigere auto’s kiezen. Het gaat hier alleen om de CO² uitstoot tijdens gebruik dus voor volledig elektrische auto’s wordt een uitstoot van 0 gram CO² gehanteerd, waardoor je vrijgesteld bent van deze belasting. Ook voor geïmporteerde gebruikte elektrische auto’s is geen BPM verschuldigd. Semi-elektrische auto's, oftewel plug-in hybrides (PHEV's), hebben een eigen bpm-tarief dat afhankelijk is van de uitstoot. Een vergelijking om je te helpen bij het kiezen: de BPM voor een Bugatti Veyron (benzine, 8 liter V16) bedraagt maar liefst € 451.000, terwijl deze voor de Hybride Porsche 918 Spyder slechts € 607 bedraagt. En als je voor de gloednieuwe Porsche Taycan kiest dan daalt de BPM tot 0!

Aanschafsubsidie vanaf 1 juli 2020

Om het voor particulieren (dus geen zakelijke rijders en zzp'ers) nog aantrekkelijker te maken om elektrisch te rijden, kunnen die vanaf 1 juli 2020 subsidie aanvragen voor de aankoop van een elektrische auto. Die geldt voor nieuwe auto’s tot €45.000 en je kunt maar liefst € 4.000 terugkrijgen voor een nieuwe elektrische auto en € 2.000 voor een tweedehands elektrische auto. Een gebruikte auto moet dan wel via een vakhandelaar worden gekocht, om te voorkomen dat er misbruik van de regeling wordt gemaakt.

Gemeentesubsidies

Er zijn veel initiatieven van Nederlandse gemeentes om het elektrisch rijden te bevorderen. Heel vaak gaat het dan om het gratis installeren van laadpalen: je dient een verzoek in bij de gemeente en als er genoeg verzoeken zijn in jouw buurt dan wordt er een laadpaal geïnstalleerd. Misschien wel niet de luxe van een privé-laadpaal thuis, maar wel een flinke besparing als er een laadpaal in je buurt wordt geïnstalleerd. Steden zoals Den Bosch, Rotterdam, Utrecht, Zoetermeer, Den Haag, Eindhoven en Amsterdam hebben al zulke initiatieven en er komen er voortdurend MEER bij. De gemeente Amsterdam en de Provincie Gelderland hebben bovendien subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van bedrijfswagens. Voor ondernemers kan een subsidie voor bijvoorbeeld een bestelwagen oplopen tot € 40.000, dus het is zeker de moeite waard om te controleren of jouw gemeente zulke subsidies beschikbaar heeft.

Gebruiksbelasting

De motorrijtuigenbelasting (MRB) is algemeen bekend als wegenbelasting of houderschapsbelasting. Deze belasting op een motorrijtuig hang af het gewicht, de soort brandstof en de provinciale opcenten. Elektrische voertuigen zijn hiervan vrijgesteld; dit kan gaan om auto’s, motoren, bussen en vrachtwagens. De bedoeling is dat de weggebruiker omschakelt naar elektrisch (rond 2025 zou deze stimulering niet meer nodig zijn en betaal je normale wegenbelasting). Niet zo raar als je bedenkt dat een elektrische auto erg zwaar is en veel van de weg vereist. Vaak hebben elektrische auto’s zelfs speciale banden om de tractie te maximaliseren waardoor de toplaag van het wegdek het zwaar te verduren heeft. Ook hybride auto’s, dit zijn benzineauto’s die ook een kleine elektrische motor bezitten, genieten van een soortgelijk voordeel. Indien ze niet meer dan 50 gram CO² per kilometer uitstoten krijgen ze tot 2025 50% korting. In 2025 wordt de korting verlaagd tot 25% en vanaf 2026 betaalt ook de hybride auto het volle tarief.

Subsidies voor ZZP-ers

Als je een elektrische auto voor zakelijk gebruik hebt aangeschaft dan kun je gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De MIA is een subsidie voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en voor 2020 geldt deze onder andere voor een elektrische auto, waterstofauto of elektrische bestelauto. Houd er overigens wel rekening mee dat het daadwerkelijke fiscale voordeel afhankelijk is van het belastingtarief dat geldt bij de behaalde winst van de onderneming. In 2020 komt de MIA op maximaal 13,5% voor een elektrische auto tot een maximumbedrag tot 40.000 euro. De subsidie kun je berekenen door het aankoopbedrag te vermenigvuldigen met de subsidie, en deze weer te vermenigvuldigen met het belastingtarief. Voor een elektrische bestelauto loopt de subsidie op tot 36% met een maximale aanschafwaarde van 75.000 euro. Het is tevens mogelijk om de MIA aan te vragen voor een laadpaal als de investering hoger is dan € 2.500, de subsidie bedraagt dan 36%.

Ook is er voor elektrische bedrijfswagens een korting op de bijtelling. Deze bijtelling is 8% over de catalogusprijs van de auto, met een maximum van € 45.000,

Tot slot

De belangrijkste steun voor de elektrische auto is natuurlijk duurzaamheid: het behoud van onze planeet zoals we die kennen. De elektrische auto is terug van weggeweest, en wordt door bovenstaande subsidies flink gesteund door de overheid. Op dit moment zijn het voornamelijk bedrijven die de eerste stappen zetten naar elektrisch rijden. Echter wordt er verwacht dat als de instapprijzen van de elektrische modellen toegankelijker worden en de hoeveelheid laadpalen toe blijven nemen, ook de Nederlandse huishoudens overstag gaan.

Alles over de subsidies van de elektrische auto in 2020